Vår Historia

Bergqvist Skor är ett av de äldre företagen i den svenska skodetaljshandeln med anor ända från 1866. Sedan 2002 ägs och drivs företaget utav Thomas Bergqvist som är den femte generationen i familjen Bergqvist.

Bergqvist Skor, som dittills hetat J P Falk Sko och läderaffär, kom i familjen Bergqvists ägo under 1904 när Nils Bergqvist som var garvare från Edane tog över verksamheten. Företaget var då en grosshandel som sålde skinn och bottenläder till handlare och skomakare i Värmland och Dalsland. Efter hand utvecklades grosshandeln till att omfatta även skor, med hela Sverige som försäljningsdistrikt. Bergqvist Skors första butik finns ännu kvar på samma plats som 1904, där för övrigt J P Falk Sko och Läderaffär också låg, vid Stora Torget i centrala Karlstad.



År 1953 öppnade företagets andra butik och sedan dess har antalet butiker utökat och idag finns ett 20-tal Bergqvist Skor-butiker ifrån Falun i norr till Malmö i söder samt en växande e-handel. Sedan grossistverksamheten avvecklades 1970 och Bergqvist Skor blev ett helt renodlat detaljhandelsföretag, har verksamheten arbetat fokuserat för att växa. Idag är Bergqvist Skor en av de mest betydande aktörerna i den svenska skobranschen med ett brett sortiment skor till hela familjen och med cirka 200 miljoner kronor i omsättning. Under 2010 tilldelades Bergqvist Skor priset ”Årets skobutik” samt samlingspriset ”Årets modebutik” på Habit Fashion Awards. Det var första gången ett skoföretag blev ”Årets modebutik”.

 



Bergqvist Skor är ett familjeföretag med 120 års erfarenhet, som har växt sig stora och betydelsefulla inom skodetaljhandeln. Ändå är ambitionen att upplevas som den lokala och familjära skobutiken. Intresset för skor är genuint i hela företaget, likaså kunskapen om skor och hur man sköter dem på bästa sätt. Mycket har hänt sedan Bergqvist Skor öppnade sin första butik 1904. Men vissa saker förändrar sig aldrig – passionen för skor.